Stravování

Chvála remosce!

Autor: handy
Přidáno: 2009-04-04 15:54:59

Remosku si pamatuji již ze svého dětství. Babička v ní připravovala zemlbábu a nejspíš i několik dalších jídel a tenhle 'hrnec bez plotny' mi uvízl v paměti. S Romčou jsme si z peněz ze svatby jako vůbec první věc pořídili její mladší sestřičku.
S postupem času jsem za tento nákup rád čím dál tím více, protože remoska se ukazuje jako ideální nástroj pro přípravu obědů na kolejích. Dokáže totiž v mnohém nahradit klasickou troubu. Můžeme si v ní připravit mnoho víkendových obědů, jejichž příprava nezabere dlouhou dobu (i těch, které jsou časově náročnější) a které by nebylo možné připravit na sporáku. Ať už se jedná o různá jídla se zapečenými bramborami, kuře na zelenině, roládu, sekanou, nebo zapékané těstoviny, stačí jídlo připravit, vložit do remosky, zhruba hodinu nechat péct a výborný oběd připravený přímo v pokoji je hotový.

Pan Knedlík

Autor: handy
Přidáno: 2009-03-05 11:14:34

I při přípravě borůvkových knedlíků může být zábava - Pan Knedlík vám to jen a jen potvrdí Smile

Jak jsme pekli cukroví

Autor: handy
Přidáno: 2009-01-11 19:29:47

Tak jsme se s Romčou před Vánocemi rozhodli, že si upečeme nějaké to cukroví. Vybíralo se mezi ledovou čokoládou, kokosovými kuličkami a mandlovými hříbečky, a protože jsem do toho měl co mluvit právě já, připravovaly se nakonec všechny tři druhy. Smile

Jako první jsme se rozhodli vyrobit kokosové kuličky (nic se nepeče ani nevaří -> sympatický recept). Po nedlouhé době byly skutečně zpracované a dokonce nejen skvěle chutnaly, ale také vypadaly k světu.

Povzbuzeni nečekaným úspěchem jsme se pustili do přípravy mandlových hříbečků i ledové čokolády najednou. Zatímco schly oloupané mandle, plnili jsme ledovou čokoládu do formiček i desek z adventních kalendářů a vše se zdálo být na nejlepší cestě, tedy až na čtyři utopené lžičky v hrnci s čokoládou. Když jsme chtěli formy odnést do sněhu na ztuhnutí, zjistili jsme, že nás počasí pěkně převezlo, protože od chvíle, kdy jsme začali čokoládu připravovat, začalo do čerstvě napadlého sněhu pršet.
Čokolády jsme tedy umístili tak, aby na ně aspoň nepršelo a doufali, že ztuhnou.

Mezitím se těsto na mandlové hříbečky změnilo v slizkou kašovitou hmotu, protože recept nepočítal s tím, že v lednici bude poslední použitelné vejce, které spíš než slepičí připomínalo pštrosí. Zkusili jsme tedy těsto dát na topení a doufali, že trochu vyschne a bude zpracovatelné.

Mezitím jsme přinesli už pěkně ztuhlou čokoládu a začali ji vyloupávat z formiček. To se velmi rychle proměnilo v nefalšovanou noční můru, protože čokoláda ve formičkách držela tak, že ven šla jedině po částech, a to pouze v lepších případech.

Všechny příliš rozlámané kousky jsem poctivě ujídal a měl radost, jak si pěkně pochutnám. S přibývajícími nezdary během vyloupávání se ale moje nadšení rychle tenčilo a ke konci už jsem nemohl ledovou čokoládu ani vidět, což se mi snad nikdy nestalo. Metoda vyloupávání se nakonec ustálila na následujícím postupu: Hodit s formičkou vší silou o prkénko a doufat, že z ní čokoláda vypadne. Takto se podařilo formičky vyprázdnit, ale vedlejším efektem bylo to, že ještě týden poté se dala čokoláda najít i na těch nejnečekanějších místech, jako je třeba věšáček na nože.

Vyčerpáni z této zkušenosti jsme zjistili, že těsto na mandlové hříbečky má stále stejnou konzistenci, a tak jsme zkusili, jestli neztuhne chladem. I to se ale po nějaké době projevilo jako neúčinné, takže jsme z této kaše poslepovali houby, které měly s hříbečky málo společného

Ale protože po několika dnech těsto přeci jen uschnulo, mohli jsme si u štědrovečení večeře pochutnat na nefalšovaných vánočních chorošíchWink

Zajímavé zjištění o bramborách

Autor: handy
Přidáno: 2008-11-27 22:44:35

Nedávno se mi od kamaráda dostalo zajímavé informace o bramborách. Prý se dají úspěšně bez vaření připravit v mikrovlnné troubě. Sám jsem to ještě nezkoušel, ale bylo mi řečeno, že stačí oloupané brambory nakrájet na kostky (ideálně to samé provést s nějakým salámem nebo klobásou), na deset minut dát do mikrovlnky a s chutí se pustit do jídla. Chutnají prý stejně jako vařené ve vodě.
Možná se jedná o známou věc, ale mě překvapila a určitě ji v blízké budoucnosti vyzkouším.